zondag 17 maart 2013

Uitdaging

Van oudsher is (in elk geval in het Katholieke Zuiden) de tijd tussen Carnaval en Pasen een tijd van "vasten en bezinning", zoals dat met mooie woorden heet. Nu leek het mij, met baby in de buik, niet zo'n goed idee om (streng) te gaan vasten wat betreft eten. Bovendien had ik wel een ander onderwerp waarop ik me wel eens kon bezinnen. Het leek er namelijk op alsof om de een of andere onverklaarbare reden knutselwinkels een enorme aantrekkingskracht op mij hadden en er vrijwel altijd iets (of meer dan iets...) in mijn mandje belandde. Veel mooie spullen, maar het is niet allemaal gratis en bovendien leek het meer en meer op spullen verzamelen dan op echt gebruiken. Dus, bedacht ik me, laat ik tot Pasen maar eens even geen nieuwe spulletjes kopen en gebruiken wat ik heb.

In het begin was het wennen, maar door knutselwinkels te mijden lukte het goed om veel van het mooie papier dat ik verzameld had ook daadwerkelijk te gebruiken. Ik bleef wel webshops bezoeken, maar ach, kijken mag nietwaar? En al zou je het niet zeggen als je mijn voorraad zag, ik heb toch echt wel veel papier opgebruikt, van wat ik het laatste half jaar heb gekocht, zijn welgeteld nog 3 12x12 vellen helemaal heel, de rest is allemaal al minimaal voor één project gebruikt.

Één probleem echter op mijn weg, mijn enveloppen raakten namelijk op. Nu had ik het met spullen kopen vooral over designpapier en frutsels, en niet over basisdingen als cardstock en enveloppen, maar toch vond ik het jammer om dan toch alleen voor dat ene naar de winkel te moeten. Bovendien vond ik het frustrerend dat ik wel veel nieuw papier opmaakte, maar het me niet lukte om de grote stapel met vooral wat ouder, gekregen, eenzijdig bedrukt papier te gebruiken. Het papier past steeds nét niet bij het nieuwe papier, maar ja, weggooien is ook zonde. Toen ik laatst las dat iemand juist van dat papier zelf enveloppen maakte, was één en één uiteraard twee!

Vandaag dus in een vrij uurtje een bestaande envelop voorzichtig uit elkaar gehaald en zelf nieuwe enveloppen gemaakt. Het kan vast "professioneler" en sneller, maar ouderwets met potlood, lineaal en dubbelzijdige tape gaat ook prima!


De inkepingen overnemen met potlood en de vorm uitsnijden en knippen.


Ik heb mijn hoekpons gebruikt voor het afronden van de drie hoeken, maar uiteraard kun je dit ook gewoon knippen.


Ik heb geen vouwbeen en scoringboard, maar een lineaal en een oude embossingpen gaat ook prima. Als je geen embossingpen hebt, kun je ook de achterkant van een mes gebruiken om te rillen.


Dubbelzijdig tape onderop de zijflapjes en dichtvouwen


En klaar! Je kunt de flap erin vouwen, of ook met dubbelzijdige tape dichtplakken als de kaart erin zit. Ik heb weer voor even enveloppen op voorraad zonder nieuwe te kopen, en heb een goede bestemming gevonden voor het papier dat anders nog jaaaren ongebruikt in de kast zou liggen. Dubbel voordeel!

Groetjes Joyce 

10 opmerkingen:

 1. Goed van je om dit te doen. Ik maak ook vaak enveloppen, ook heel veel van een bestaande grote envelop gemaakt. Ik maak een mal van karton, en daar trek ik dan omheen. Nu wil ik nog envelopjes maken die om 10 x. 10 kaartjes passen. Succes ermee. Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er goed uit zeg! En je hebt toch weer een reden om na Pasen nieuw papier te gaan kopen!!!
  Groetjes,
  GerJanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldig idee om van je 'oude' papier enveloppen te maken! Ziet er super uit. En nou kun je binnenkort misschien wel weer een keertje... Ach, maakt ook niet uit, het is Pasen voor je het weet ;)
  Groetjes, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed bedacht en zo kom je wel van het oude papier af.

  groetjes Mariëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hee wat een super goed idee om op deze manier je stapel papier te verkleinen en een voorraad enveloppen te maken! Zou ijk ook eens moeten doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt Joyce voor je tip, nu worden zelfs de enveloppen leuk. Ga meteen aan de slag.
  Liefs henny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo dat heb je mooi gedaan zeg!! wat een goed idee!
  Zelf maak ik ze wel eens van grote foto's uit tijdschriften, met dat mooie papier! Die verzamel ik dan, en dan heb je altijd wel iets wat er qua kleur bij past!
  Etiket erop en klaar!
  Mooi gemaakt zeg, en wat een goed voornemen, zou eigenlijk met je mee moeten doen tot de paas!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Use what you have", ik zie het vaker op blogs. Heel goed idee, zo maakte je toch maar deze creatieve enveloppes! Super goed gelukt! De tip ivm de tijdschriften had ik ook nog willen melden maar Cornelie was me al voor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goed idee om die achterblijvende papiertjes op te maken! Dit ga ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het heel leuk als je een reactie achterlaat, ik lees ze met veel plezier!